Камилица и жалфија у сусрет лету

Камилица и жалфија у сусрет лету

Прим. др Александар Адамовић, дерматовенеролог

 

bilje-2

Приближавањем топлог времена изложени смо већој радијацији УВ зрачења. Зато током касног пролећа и почетком лета морамо да користимо препарате за заштиту од штетних УВ зрака. Без обзира за који се препарат одлучимо битно је да се он наноси на сваких два сата да би се имала пуна заштита. Не смемо да користитимо заштитне креме само кад се сунчамо већ и када смо испод сунцобрана. Када смо изложени сунцу, кожа губи масноћу, али највише губи влажност. Значи, не треба кожи вратити само масноћу, што често чинимо са маслиновим уљем, које још више затвори поре, па кожа не може ни да дише, упозорава прим. др Александар Адамовић, спец. дерматовенеролог и препоручује препарате који су хидрантни.

 

Др Адамовић саветује да је у овом периоду важно користити нешто што је заштита од сунца, потом крему која ће вратити влажност кожи и крему која ће вратити пожељан ниво масноће. Такође, пожељно је стављати више пута дневно облоге од камилице, жалфије или обичне минералне воде на лице. То чинити тако што натопљену вату држимо највише 15 минута на лицу. Важно је да течност буде собне температуре, да се крвни судови не би нагло проширили или скупили. Вату никако не користити два пута. Лице после облога не брисати већ пустити да кожа сама упије влажност. На овај начин се кожа редехидрира, враћа јој се преко потребна влажност, а ако корисите камилицу, она ће је још и смирити.

 

С друге стране, тврди др Александар Адамовић, сунце благотворно делује на психу и помаже код депресије. – Постоји и једно научно сазнање у коме се саветује да без икакве заштите треба боравити 10 минута на најјачем сунцу и кад је највеће зрачење, јер је то тренутак кад се витамин Д највише продукује у кожи, а управо он штити од неких малигнитета (жене од канцера дојке, а мушкарце од рака дебелог црева).

..